Work in progress

“"Transformation" It is an installation inspired by water, both in its undulating form, a feature belonging to its most intimate essentiality, as in its infinite cycle, through which, water is recycled in a continuous way.

The construction material it was based on a simple beverage can scrapped , a true engineering work made entirely of aluminum, a single-use element consumed massively on a global scale, giving it a new meaning through its reconfiguration in an artistic work.

For its realization, a spinning technique was developed, which allowed to create a continuous textile sheet, with optimal aesthetic and physical properties, extreme lightness and a unique capacity for flexibility and adaptation to space.

Due to the metallic nature of the cans threads created, they offered the opportunity to work the color by means of a baked powder painting technique, a clean, economical and durable process. A part of the cans threads has been kept with the original colors, in order to create a color gradation in the spinning process.

The result is an extremely simple piece that relates to the entire envelope space. The dimensions and its final shape were conceived for the auditorium of the Canal Foundation, a very suggestive space, with a depth of 35m and a lighting walkway, located 7m high, with optimal characteristics to carry out the air suspension of it.

For the realization of the project, it has been necessary to have the collaboration of a good number of residents of the ISO Polygon of the Carabanchel neighborhood in Madrid, who have recycled the 7,000 cans necessary to complete the piece, the same number of beverage cans that are consumed in Spain every 30 seconds.

The main objective of the piece is to sensitize the perception of the viewer, transforming the concept of garbage, into a resource of great value such as aluminum, recyclable to infinity.

This installation is presented within the framework of the COP25, Madrid climate change conference, and completes the series of interventions inspired by water, carried out by photoAlquimia studio throughout the year 2019 at the headquarters of Fundación Canal, to commemorate its 18th anniversary

“Transformación” Es una instalación inspirada en el agua, tanto en su forma ondulante, un rasgo perteneciente a su esencialidad más intima, como en su ciclo infinito, a través del cual, el agua se recicla de una forma continua.

Como material constructivo se partió de una sencilla lata de bebida desechada, una verdadera obra de ingeniería fabricada en su totalidad en aluminio, un elemento de un solo uso, consumido de forma masiva a escala global, dotándole de un nuevo significado, mediante su reconfiguración en una obra artística.

Para su realización, se desarrolló una técnica de hilado, que permitió crear una lámina textil continua, con unas propiedades estéticas y físicas óptimas, una ligereza extrema y una capacidad de flexibilidad y adaptación al espacio únicas.

Debido a la naturaleza metálica de los hilos de latas creados, estos ofrecían la oportunidad de poder trabajar el color mediante una técnica de pintura en polvo al horno, un proceso limpio, económico y duradero. Una parte de los hilos de latas se ha mantenido con los colores originales, para poder así crear en el proceso de hilado, una gradación de color.

Se trata de una pieza extremadamente sencilla que se relaciona con todo el espacio envolvente. Las dimensiones y su forma final se concibieron para el auditorio de la sede de Fundación Canal, un espacio muy sugerente, con una profundidad de 35m y una pasarela de iluminación, situada a 7m de altura, con unas características óptimas para poder llevar a cabo la suspensión aérea de la misma.

Para la realización del proyecto, ha sido necesario contar con la colaboración de un buen número de vecinos del Polígono ISO de Carabanchel, que han reciclado las 7.000 latas necesarias para completar la pieza, el mismo número de latas de bebida que se consumen en España cada 30 segundos.

El objetivo principal de la pieza es el de sensibilizar la percepción del espectador, transformando el concepto de basura, en un recurso de gran valor como es el aluminio, reciclable hasta el infinito.

Esta instalación se presenta dentro del marco de la celebración en Madrid de la Cumbre del Clima COP25 y viene a completar la serie de intervenciones inspiradas en el agua, realizadas por el estudio photoAlquimia a lo largo del año 2019 en la sede de Fundación Canal, para conmemorar su 18 aniversario.

Top